Kikarsikten

  Oavsett om du behöver ett kikarsikte för jakt eller för sportskytte, så finns ett alternativ för dig i vårt sortiment av kikarsikten. Hos oss hittar du kikarsikten från Leupold, ett av världens mest sålda kikarsiktesmärken, och från GECO, ett tysktillverkat, mycket prisvärt fabrikat av kikarsikten som i synnerhet utmärker sig med sina lågförstorande drevjaktssikten och rödpunktssikten. 

  Leupold har under många år varit en favorit hos svenska jägare när det kommer till kikarsikten. Siktena är kända för sin utomordentliga mekanik, sin hållbarhet och sin 30-åriga garanti. Samtidigt kommer Leupolds kikarsikten med en mycket rimlig prislapp. Tack vare Leupolds storlek, så kan man också hålla nere priserna på sina sikten. Näst efter Boing är Leupold USA:s största förbrukare av flygplansaluminium för att nämna ett exempel. Med stora inköp och ett väl genomtänkt modellprogram, kan man därför leverera högkvalitativa kikarsikten som definitivt mäter sig med premiumoptiken, men till ett mer modest pris.

  Med ett Leupold kikarsikte på ditt vapen har du en följeslagare som du kan ha i stort sett ett helt jägarliv. Leupold har de senaste åren ytterligare fokuserat på att skapa kikarsikten och handkikare som ska tåla tuffa tag. "Be Relentless - (Var obeveklig)" är företagets motto och deras produkter står verkligen upp för detta!

  Sortering
  Visar 17 produkter på 2 sidor
  Perfekt sikte för ditt luftvapen!
  Rödpunktssikte för luftvapen!
  Högförstorande tyskt kikarsikte!
  Mycket prisvärt drevjaktssikte!
  Prisvärt tyskt kikarsikte!
  Reflexsikte 7,5 MOA
  Rödpunkt 1.0 MOA
  Belys kikarsikte i värdsklass!
  Belys kikarsikte i värdsklass!
  Belyst kikarsikte i värdsklass!
  Belys kikarsikte i värdsklass!
  Belys kikarsikte i värdsklass!

  Tips för hur du ska välja kulammunition

  Att välja "rätt" kikarsikte!

  Idag finns en uppsjö av olika typer och fabrikat av kikarsikten. Att välja "rätt" kikarsikte är naturligtvis mycket upp till personlig smak och tycke, samt naturligtvis en fråga om pris. Men för att hjälpa dig åtminstone något i dina tankar, så ger vi här några förklaringar kring egenskaper hos kikarsikten som kan vara värt att känna till när du ska välja ditt nya kikarsikte.   

  Förstoring
  De flesta kikarsikten i vårt sortiment, har en variabel förstoring, t.ex. 3-9x, 1-5x eller 3-12x. Om man t.ex. har ett kikarsikte med 3x förstoring, så upplevs målet vara 3 gånger närmare betraktaren än vad det är i verkligheten. I vårt sortiment hittar du både lågförstorande kikarsikten, (t.ex. Leupold VX-5HD 1-5x24 eller GECO 1-5x24i) och högförstorande sikten som t.ex. Leupold VX-3i LRP 8,5-25x50 eller GECO 3,5-18x56i). Beroende på vad du ska använda ditt kikarsikte till så kan både hög- och lågförstorande kikarsikten vara "rätt" för dig. För rörliga mål, t.ex. vid drevjakten, rekommenderar vi ofta ett lågförstorande sikte, medan det vid t.ex. pürschjakt kan vara bättre att välja ett högförstorande sikte.

  Objektivdiameter
  Förstoring som beskrivs ovan, är en viktig parameter att ta hänsyn till när du väljer ditt nya kikarsikte. En annan viktig sak att tänka på är objektivdiametern, dvs. diametern på objektivets lins. Diametern mäts i mm och är den siffra som anges efter förstoringsgraden i varje modell. T.ex. 3-9x40 innebär att man tittar på ett kikarsikte med 3-9x förstoring och med en objektivdiameter på 40mm. Lågförstorande kikarsikten har oftast en lägre objektivdiameter och högförstorande har ofta en högre. Måttet på objektivets lins ger dig en god signal om hur mycket ljus ditt kikarsikte kan samla in. Ju större objektivdiameter, just större ljusinsläpp kan man generellt säga, men, är du ute efter ett kikarsikte med bästa ljusinsläpp, så finns det självklart många andra egenskaper att väga in också.

  Tubdiameter
  De två vanligaste tubdiametrarna är 25,4mm (1") och 30mm. Även 34mm och 36mm förekommer till och från, men de två förstnämnda är de vanligaste. Tubdiametern kan vara en viktig faktor, då synfält kan påverkas negativt av ökad växel. För att kompensera för detta behöver man öka tubens diameter och då är en 30mm tub att föredra.

  Belysta och obelysta kikarsikten
  Kikarsikten finns både med belysta och obelysta riktmedel. Ett belyst kikarsikte innebär grovt beskrivet att du tillsammans med ditt riktmedel i kikarsiktet får en belyst dot, hårkors eller liknande. Normat kan du styra intensiteten på belysningen och antingen ha den helt avslagen, alternativt justera belysningens intensitet i olika nivåer. Möjligheten att justera intensiteten på ditt belysta riktmedel är av stor vikt för hur du kan/bör använda ditt kikarsikte. Om belysningen kan justeras upp och bli väldigt starkt, kan det vara en stor fördel i starkt solljus dagtid, medan det är en direkt nackdel i dåligt ljus då man istället riskerar att bli bländad. Kontrollera alltid justeringsmöjligheterna på ett belyst kikarsikte så att det överensstämmer med hur du vill använda det.

  Givetvis finns det många parametrar ytterligare som kan tas i beaktning när man står inför valet av ett nytt kikarsikte, t.ex. synfält, ögonavstånd, vikt och längd, parallax mm.


  Det här är Leupolds kikarsikten!
  VX-Freedom Kikarsikten
  Leupold VX5-HD Kikarsikten
  Leupold VX-6HD Kikarsikten