Kulammunition

  Bland vår ammunition hittar du Sveriges förmodligen mest omfattande sortiment av kulammunition från kända tillverkare som Norma, RWS och GECO. I vårt sortiment av kulammunition, hittar du patroner för i stort sett alla kalibrar från 22lr och upp till .505 Gibbs, så oavsett om du ska jaga småvilt eller "Big Five" så kan du hitta en favorit i vårt sortiment!

  Normas sortiment är känt över en stor del av världen för sitt mycket stora kaliberutbud och sin höga kvalité. Dessutom har Norma ett stort urval av olika kultyper. Vare sig du söker kulammunition med hög restvikt och bra penetrationsförmåga för älgjakten, en fragmenterande kula för t.ex. predatorjakten eller helt blyfri kulammunition, så hittar du garanterat en favorit i Normas sortiment. Vad sägs t.ex. om klassiker som Norma Alaska, Norma Vulkan och Norma Oryx, eller Normas Strike-familj med blyfria Ecostrike, knall-fall kulan Tipstrike och långhållskulan Bondstrike?

  I RWS sortiment hittar du högkvalitativ, tysktillverkad kulammunition. Från uppstickaren GECO hittar du både mycket prisvärda jaktpatroner och kulammunition för det dynamiska skyttet.

  Sortering
  Visar 30 produkter på 3 sidor
  Ultrahög hastighet!
  1 303,00 kr
  Hög kulhastighet & snabb energiavlämning!
  384,00 kr
  Bondad kula med hög precision!
  675,00 kr
  Klassisk blyspets till kanonpris!
  443,00 kr
  Boattail konstruktion & bra ballistik!
  449,00 kr
  Kontrollerad expansion & optimal restvikt!
  1 126,00 kr
  För storvilt!
  1 116,00 kr
  Klassisk jaktammunition med blyspets!
  519,00 kr
  Kombinerar ballistisk form med pålitlig uppsvampning!
  1 098,00 kr
  Konventionell, halvmantlad kula.
  470,00 kr
  Utvecklad för skott på långa håll!
  895,00 kr
  100% blyfri men med egenskaper som en blypatron!
  977,00 kr
  Filter

  Tips för hur du ska välja kulammunition

  Tips för hur du ska välja kulammunition!

  Vi får ofta frågan vilken som är den bästa kulammunitionen som klarar alla typer av jakt. Det enkla (men tråkiga) svaret på den frågan är att den perfekta allround-kulan egentligen inte finns. Visserligen finns det flera mycket bra allround-kulor. Norma Oryx kan vara ett bra exempel. Men om man ställer allt på sin yttersta spets i frågan om den perfekta allround-kulan, så är svaret att olika typer av jakt oftast kräver ofta olika typer av ammunition.

  Om du t.ex. ska jaga storvilt som älg, så vill du förmodligen ha en kula som har en god djupverkan och helst också en kula med hög restvikt som inte förstör köttet, t.ex. en Norma Oryx eller en Norma Ecostrike. När du istället ska jaga predatorer som t.ex. räv och grävling, så kanske du hellre vill prioritera en extra hög stoppverkan. I sådant fall kan en fragmenterande kula som t.ex. Norma Tipstrike vara ett bra val.

  Om du jagar olika typer av vilt, så brukar vår rekommendation alltid vara att välja ut åtminstone två olika typer av kulammunition för din jakt. En variant med hög restvikt och god djupverkan och en variant som ger dig extra stor sannolikhet för knall-fall. Vilken kulammunition du slutligen väljer, beror givetvis mycket på dina personliga preferenser och vad som fungerar i ditt vapen. Här gäller det att prova sig fram på skjutbanan. Kulammunitionen som fungerar perfekt i jaktkamratens vapen, behöver nämligen inte uppföra sig precis likadant i ditt vapen.


  Hur stor är skillnaden mellan olika typer av kulammunition?

  "Jag har skjutit allt vilt sedan jag började jaga med Norma Alaska. Det har alltid funkat!" Ni har säkert hört något liknande från någon av era jaktkamrater någon gång? I världen finns en rad olika tillverkare av kulammunition och varje tillverkare har också, helt eller delvis, tagit fram en egen kulammunition och egna komponenter. Man kan då fråga sig varför alla dessa olika varianter av kulammunition finns? Och hur stor är egentligen skillnaden mellan olika typer av kulammunition?

  I korthet kan man säga såhär: Om du skjuter ett perfekt skott på ett vilt på 60-70 meter, med en ren bredsida och skottet tar mitt i "femettan", då spelar valet av kula sannolikt mindre roll. Om du däremot skjuter på vilt på längre eller kortare håll, eller om träffen inte blir helt perfekt, så kan valet av kulammunition vara helt avgörande för hur slutresultatet ska bli.

  Den nyutvecklade kulammunitionen på marknaden har oftast ett bredare verkansavstånd där den fungerar. Det innebär att den fungerar bra från säg 5 meters avstånd och ända upp till 200 meters*avstånd. En äldre kula, eller för den delen även en billigare kula, har ofta ett något snävare verkansavstånd. Den kanske bara fungerar riktigt bra på avstånd mellan 30-70 meter*.

  Så för att summera: Om du vill ha den lilla extra marginalen att missbedöma avståndet i skogen, eller även få en bra verkan på ett skott som inte sitter helt perfekt i djuret, ja då spelar valet av kulammunition en viktig roll!

  *Ovanstående avståndsangivelser är inte att se som rena fakta utan som exempel för att förevisa skillnaden mellan nyare och äldre eller dyrare och billigare kulor. Det effektiva verksansavståndet varierar beroende på kultyp. 

  Hur stor är skillnaden mellan olika typer av kulammunition?

  Kika in i fabriken- Hur görs din ammunition?
  Följ med Jaktia till Normafabriken!
  Norma Factory Tour (Eng) in cooperation with Fieldsportschannel, English Safari Company etc.