Kulgevär

  I vårt sortiment av kulgevär hittar du en rad välrenommerade varumärken, bl.a. Merkel, Steyr Arms, Anschütz och CZ. Oavsett om du söker en ny studsare anpassad för älgjakten, en elegant dubbelstudsare eller en 22:a för träningsskyttet så kan du hitta din favorit i vårt sortiment av kulgevär.

  Merkel har de senaste åren kanske framförallt gjort sig kända för sitt rakrepeter-system "Merkel Helix", som idag är en av Sveriges mest populära rakrepetrar, men i Merkels sortiment av kulgevär hittar du även dubbelstudsare och Kipplaufs med absoult toppkvalitet och med mycket hög estetik.

  Steyr Arms har genom åren gjort sig kända för att producera kulgevär med enormt hög precision. Under 2019 lanserade Steyr sin nya "Monobloc", ett vapen där pipa och låda är byggt i samma stycke metall. Detta gör precisionsegenskaperna i vapnet oerhört goda. Steyr är kanske framförallt kända för sina kulgevär i klass 1 och klass 2, där den kallhamrade pipan med sitt unika mönster har blivit lite av ett signum. Faktum är dock att det i Steyrs sortiment även finns utomordentliga, finkalibriga kulgevär, t.ex. Steyr Zephyr som har fått mycket goda vitsord i tester i jaktpressen.

  Sortering
  Visar 62 produkter på 6 sidor
  Unik design och varmintpipa!
  Vänsterutförande, 584mm pipa
  Klassisk tysk stockning, 584mm pipa
  Tumhålskolv & 515mm pipa
  22:a med tyngre stock (hardwood)
  Tyngre valnötsstock. Perfekta "gris-bössan"!
  Kaliber 22lr, 515mm pipa
  510mm pipa, Kal .223Rem
  Tyska stocken, 586mm pipa
  TAC Stock och 510mm pipa
  586mm pipa, Kal. 223Rem
  Valnötsstock och 520mm pipa


  Olika typer av kulgevär

  Kulgeväret, studsaren eller älgstudsaren, är ett vapen som avfyrar en projektil per avlossat skott, till skillnad från hagelgevären där du avlossar en svärm med projektiler (hagel) i varje skott. Moderna kulgevär har oftast ett räfflat lopp, vilket gör att kulan får en rotation som verkar positivt på precisionen. 

  Kulgevär kan delas in i flera olika typer, beroende på vilket sätt man laddar om vapnet: 

  • Enkelskottsgevär är ett kulgevär utan magasin som laddas om manuellt genom att skytten öppnar mekanismen och gör omladdningen. Till den här kategorin hör också den numera allt vanligare Kipplaufen, som är ett enkelskotts kulgevär som bryts vid omladdning. 
  • Dubbelstudsaren är ett kulgevär som har två kulpipor och således kan laddas med två patroner åt gången. På samma sätt som Kipplaufen, så bryter man dubbelstudsaren vid omladdning. 
  • Cylinderrepetern, eller bara repetern, repetergeväret eller repeterstudsaren är kanske det mest frekvent använda kulgeväret i Sverige. Den här typen av kulgevär har ett magasin och omladdning sker genom att repetera in en ny patron i loppet. När man pratar om älgstudsare, så är det sannolikt oftast en cylinderrepeter i klass 1 som man menar. 
  • Rakrepetern är ett kulgevär som har slagit igenom starkt inom jakten de senaste åren. På samma sätt som cylinderrepetern, så är rakrepetern försedd med en mekanism där man i ett och samma handgrepp sköter omladdningen av vapnet. Själva mekanismen på en rakrepeter har dock gjorts så att repeteringsrörelsen blir helt rak, vilket också har gett upphov till namnet. 
  • Halvautomatiska kulgevär är gevär som laddas om med automatik efter ett avfyrat skott. För att avfyra ett nytt skott behöver du bara trycka in avtryckaren igen, men själva omladdningen sker automatiskt. 

  Vilket kulgevär du ska välja, bestäms förstås av dina egna personliga preferenser. 


  Något om kulgevär och valet av kaliber

  Hur ska man tänka när det gäller kaliberval för ett kulgevär? Givetvis beror svaret på en rad olika paramentrar, där allt från dina personliga preferenser till erfarenhet och vad du ska jaga med ditt nya kulgevär måste vägas in.

  Här kommer några korta och enkla tips och fakta som kanske kan hjälpa dig med några tankar om du står inför ett köp av kulvapen:

  • Om man tittar på försäljningen av nya kulgevär i Sverige idag, så är kaliber 308Win just nu sannolikt den mest sålda. Till detta finns givetvis flera anledningar. 308Win erbjuder ett relativt brett utbud av olika patroner och kulor för både jakt och träningsskytte. Dessutom är ammunition till 308Win normalt sett billigare än ammunition för t.ex. 9,3x62 eller grövre kalibrar OCH den erbjuder en jämförelsevis måttlig rekyl, vilket gör den lättskjuten.
  • I och med vildsvinens frammarch i Sverige så märktes för några år sedan en ökning av grövre kalibrar som t.ex. 9,3x62. Den trenden håller fortfarande delvis i sig, men vi har också sett ett uppsving för den klassiska kalibern 8x57js. Har du vildsvin på markerna och något års erfarenhet av skytte, så kan en grövre kaliber som t.ex. 8x57js eller 9,3x62 vara ett bra val.
  • Pipbytessystem har sedan några år in på mellenieskiftet blivit relativt vanligt. Ett kulgevär med pipbytessystem ger dig möjligheter att ha flera olika kalibrar (pipor) till ditt vapen. I vårt sortiment hittar du bl.a. Merkel Helix som är en rakrepeterande take-down studsare med just pipbytessystem.
  • Tänk på att vapnets kaliber bara är en parameter som avgör effekten av ett skott! Olika typer av ammunition påverkar också effekten och anslagsenergin. En klok tanke vid kaliberval kan därför vara att satsa på en mindre kaliber, med billigare ammunition och mer moderat rekyl och istället låta patronvalet, dvs. en modernare kula med bättre ballistiska egenskaper, hjälpa dig med ökad effekt och anslagsenergi.

  Det ovanstående är givetvis bara några få tankar inför ditt val av kaliber för ditt nya kulgevär. Det viktigaste tipset vi kan ge är förmodligen att testa själv på skjutbanan. Välj ett vapen och en kaliber som du känner dig bekväm att skjuta med. För till syvende och sist så kokar det ner till skyttens förmåga att träffa rätt. Ingen kaliber kan rädda ett dåligt skott!